środa, 8 kwietnia 2015

Awokadowe śniadanie

Jestem wielbicielką past jajecznych, przyrządzanych na różne sposoby, dziś postanowiłam zrobić pastę jajeczną z awokado. Jest to wspaniały owoc który wpływa na nasz mózg, pomaga zapobiegać chorobie Alzheimer’a, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, awokado zawiera luteinę, przeciwutleniacz który chroni przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, działają przeciwzapalnie, awokado pomaga chronić nas przed rakiem piersi oraz mężczyzn przed rakiem prostaty.

Pastę jajeczną zjadłam razem z naleśnikami z mąki żytniej pełnoziarnistej, w połączeniu uzyskałam pyszne śniadanie które dało mi masę energii na cały dzień, oraz zaspokoiło mój głód, ponieważ zjadłam tylko jednego naleśnika, i byłam najedzona.


Przepis na naleśniki (ok.3 duże naleśniki)

*4 jajka 
*65-70g mąki żytniej pełnoziarnistej
*150 ml mleka ( ja użyłam mleka 1,5%)
*50 ml wody 
*szczypta soli

Wszystkie składniki mieszamy, aż osiągniemy jednolitą masę. Patelnie smarujemy oliwą i wycieramy ręcznikiem który zbierze nadmiar oliwy. Wylewamy masę na patelnie i smażymy po obu stronach aż się zarumienią.

Pasta jajeczna z awokado

*2 jajka ugotowane na twardo
*0,5 awokado
*1 łyżeczka jogurtu naturalnego
*sól,pieprz
*szczypiorek

Awokado ścieramy na tarce z małymi oczkami, jajka kroimy na bardzo małe kosteczki, łączymy ze startym awokado dodajemy jogurt naturalny, posiekany szczypiorek i przyprawy według uznania.

Smacznego !

Pasta jajeczna (jedna porcja)- 92 kcal
Białko- 5g
Tłuszcz- 7.4g
Węglowodany- 2,5g
Błonnik-0.8g

Naleśnik (jedna porcja)- 185 kcal
Białko- 13,4 g
Tłuszcz-8,2g
Węglowodany-17g
Błonnik-2,3g






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz